Ton de Haan

Ton de Haan is in 1952 in Rotterdam geboren. Tijdens zijn opleiding op de middelbare detailhandel school werd al snel duidelijk dat hij kunstzinnig talent had. Hoewel hij gedurende het grootste deel van zijn leven in de horeca en de verkoop werkzaam was presteerde hij het toch om in het glas en lood (Tiffany) dat in zijn tijd erg populair was een begrip te worden. In Rotterdam, zijn geboorteplaats werd dan ook niet gesproken van Tiffany- maar van Ton de Haan lampen.

Ruim 30 jaar geleden verhuisde hij van Rotterdam naar Zierikzee en werd zelfstandig ondernemer. Zijn Tiffany glas en lood atelier genaamd Tiffany Studio werd ook hier een begrip.

Na zo’n 15 jaar professioneel met het Tiffany bezig te zijn geweest moest hij er om gezondheidsredenen mee stoppen en ging hij terug de verkoop in. Voor project ontwikkelaars verkocht hij recreatiewoningen.
Gedurende zijn hele leven is het tekenen, ontwerpen creëren van mooie dingen een onderdeel geweest. Een vanzelfsprekend gevolg daarvan is dat hij ook een penseel en olieverf in de hand zou nemen. Dit gebeurde zo’n 10 jaar geleden.

Sindsdien schildert hij onder het pseudoniem TonyLeCoq portretten van bekende Nederlanders en beroemde artiesten. Grootheden als Johan Cruyff, Andre Hazes, Herman Brood, Elvis Presley, Marilyn Monroe daar kunnen niet genoeg schilderijen van zijn, vindt hij. Zij vervullen een dubbele functie, als kunstzinnige decoratie maar ook als eerbetoon.

Omdat Ton de Haan nu gepensioneerd is en niet meer van zijn kunst hoeft te leven kan hij nu met zijn creaties uitdrukken wat hij met woorden niet kan zeggen. En dit zonder er zich druk over te maken of het wel genoeg oplevert.