Kunstenaars

Marianne Ouwendijk (keramiek)

Mijn naam is Marianne Ouwendijk en geboren op 28 Augustus 1955 te ‘s-Gravenzande. Ik ben keramiste van beroep en werk zelfstandig vanuit mijn eigen atelier in Stellendam.
Al op jonge leeftijd was ik creatief, ik wilde altijd iets maken iets creëren. Het zit in mij en het moet eruit. Materialen moeten door mij gestreeld en geaaid worden zodat ik kan voelen wat ik er van kan maken. Naast klei hou ik mij ook bezig met stoffen, wol, kralen, planten, bladeren en aarde. In enkele van mijn werkstukken zie je dat terug.

Klei is voor mij een kunst om vanuit de dikke vormloze kleimassa iets te kneden en vormen met mijn handen en wanneer het gebakken is goed voor de eeuwigheid.
Mijn voorkeur gaat uit naar het werken met plakken klei en handvormen. Door het aanbrengen van structuur in de klei ontstaat er een eigen werk die herkenbaar is door sfeer en uitstraling. Ik gebruik hiervoor zelf gemaakte klei-stempels en gipsrollen. Vormen, lijnen, kleuren en de gedachten daarbij kunnen mij op een idee brengen.

De doosjes met torens zijn ontstaan door lijnen in het landschap. Torens staan veelal scheef maar blijven fier overeind en zijn een baken in het landschap. Ze zijn van verre herkenbaar en hebben vaak een functie. Mijn torens in de vorm van een doosje kunnen een baken in een leefruimte zijn en hebben een functie om er iets in te bewaren. Iets waardevols, iets van betekenis, een mooie herinnering.

de vrouwenbeelden die ik maak hebben vaak een humoristisch tintje. Het zijn beelden met een lach en een knipoog. Al meer dan 14 jaar maak ik deze beelden en in de loop der jaren maak je daar een ontwikkeling mee door. Ze zijn voor veel mensen herkenbaar en dat doet mij goed. 

Na mijn vier jarige opleiding in Gouda heb ik een persoonlijke creatieve ontwikkeling doorgemaakt. Door elke dag bezig te zijn met klei maar ook door het bezoeken van musea,s galerie,s en kunstbeurzen in het binnen en buitenland ga je voor jezelf een eigen plek creëren waarbinnen je wilt werken. Een rustige plek, wat ik in mijn werk tot uiting wil laten komen.

Jan Bart Visser (schilderkunst)

Jan Bart is een kunstschilder die werkt vanuit zijn gevoel, vanuit zijn intuïtie.
Tijdens het schilderen “groeien” de vormen en kleuren tot de opgedane sfeer vanuit zijn opgeslagen herinneringen. Er wordt gespeeld met kleuren, licht, vormen…. en passie!
De liefde voor het schilderen komt voort uit zijn belangstelling in het impressionisme/post impressionisme en fauvisme. Jan Bart schildert het liefst los van regels, los van academisch onderricht en zeer expressief. Ook kleur speelt een voorname rol in zijn werk. Landschappen boeien hem het meest door de telkens veranderende sfeer.

Ik ben geboren (1941) in Santpoort en op jonge leeftijd verhuisd naar Amsterdam. Daar mijn school- en vervolgopleiding gevolgd. Tijdens deze periode was de belangstelling voor tekenen en schilderen er al, echter mijn beroepskeuze was toch een andere: medicijnen. Vanaf 1947 heb ik vele zomervakanties doorgebracht in Renesse, samen met mijn familie. Schouwen was bij ons niet onbekend, mijn moeder is geboren in Elkerzee en had hier veel familie. Dit heeft er mede toegeleid me als huisarts in 1972 in Zierikzee te vestigen, een beroep wat ik 35 jaar met veel plezier heb uitgeoefend. Na mijn pensionering heb ik 7 jaar een kunstgalerie gehad, gevestigd in de voormalige praktijkruimte. Deze galerie is gesloten sinds 2014 en nu richt ik me voornamelijk op het schilderen.

De laatste tijd maakt Jan Bart een groei door in zijn manier van schilderen. Met name het impressionisme, de effecten van het wisselende licht, veranderingen van kleurbeleving, sfeer en stemming hebben nu zijn interesse. Al zoekende is hij nu meer gericht op de periode van het post-impressionisme en fauvisme. In deze ontwikkeling is meer ruimte voor het intuïtief schilderen. Geleidelijk aan het weergeven van de sfeer naar meer ruimte voor eigen interpretatie. In deze heeft kleur een zeer belangrijke rol!

Annemarie Willemsen (beelden)

Annemarie Willemsen (1960) woont in Zutphen. Werkt sinds 1996 als professioneel beeldhouwster, en heeft in Vorden beeldhouwatelier ’Hemel & Aarde’. Daar werkt zij en geeft er cursussen en workshops. Zij heeft geen kunstopleiding gevolgd, maar haar eigen weg gezocht in het beeldhouwvak met behulp van cursussen en privélessen.

In haar werk is de menselijke gestalte een belangrijk uitgangspunt. Zij probeert het maken van ’buitenkantbeelden’ te vermijden. Hierbij zoekt zij de verdieping door vanuit zielenkwaliteiten of bepaalde thema’s te werken en naar vormen te zoeken die daar bij passen.

Na de eerste jaren vooral in hout te hebben gewerkt, werkt Annemarie tegenwoordig in steen en brons. De bronzen beelden worden gegoten bij Maarten Smit in Brummen. Zij werkt ze vervolgens zoveel mogelijk zelf af en ook het patineren doet zij zelf.

Annemarie Willemsen werkt niet alleen voor zichzelf, omdat ze nu eenmaal graag beelden maakt. Voor haar is het beeldhouwen –het bezig zijn met kunst– een noodzaak. Zij ziet het als tegenwicht in een steeds materialistischer wordende/ verhardende wereld.

Kunst is als geestelijke voeding. Door haar werk hoopt zij daar een bijdrage aan te leveren.