Marianne Ouwendijk

Marianne Ouwendijk

Exposeert sinds 2017 doorlopen bij Galerie BuB-Art

Mijn naam is Marianne Ouwendijk en geboren op 28 Augustus 1955 te ‘s-Gravenzande. Ik ben keramiste van beroep en werk zelfstandig vanuit mijn eigen atelier in Stellendam.
Al op jonge leeftijd was ik creatief, ik wilde altijd iets maken iets creëren. Het zit in mij en het moet eruit. Materialen moeten door mij gestreeld en geaaid worden zodat ik kan voelen wat ik er van kan maken. Naast klei hou ik mij ook bezig met stoffen, wol, kralen, planten, bladeren en aarde. In enkele van mijn werkstukken zie je dat terug.

Klei is voor mij een kunst om vanuit de dikke vormloze kleimassa iets te kneden en vormen met mijn handen en wanneer het gebakken is goed voor de eeuwigheid.
Mijn voorkeur gaat uit naar het werken met plakken klei en handvormen. Door het aanbrengen van structuur in de klei ontstaat er een eigen werk die herkenbaar is door sfeer en uitstraling. Ik gebruik hiervoor zelf gemaakte klei-stempels en gipsrollen. Vormen, lijnen, kleuren en de gedachten daarbij kunnen mij op een idee brengen.

De doosjes met torens zijn ontstaan door lijnen in het landschap. Torens staan veelal scheef maar blijven fier overeind en zijn een baken in het landschap. Ze zijn van verre herkenbaar en hebben vaak een functie. Mijn torens in de vorm van een doosje kunnen een baken in een leefruimte zijn en hebben een functie om er iets in te bewaren. Iets waardevols, iets van betekenis, een mooie herinnering.

de vrouwenbeelden die ik maak hebben vaak een humoristisch tintje. Het zijn beelden met een lach en een knipoog. Al meer dan 14 jaar maak ik deze beelden en in de loop der jaren maak je daar een ontwikkeling mee door. Ze zijn voor veel mensen herkenbaar en dat doet mij goed. 

Na mijn vier jarige opleiding in Gouda heb ik een persoonlijke creatieve ontwikkeling doorgemaakt. Door elke dag bezig te zijn met klei maar ook door het bezoeken van musea,s galerie,s en kunstbeurzen in het binnen en buitenland ga je voor jezelf een eigen plek creëren waarbinnen je wilt werken. Een rustige plek, wat ik in mijn werk tot uiting wil laten komen.